İkna

İnsanları Nasıl İkna Edebilirsiniz?

Bahsedeceğimiz konuların birçoğu size tanıdık gelebilecek. Bunları geçmişte kullandınız ya da başkalarının sizin üzerinizde denemesini sağladınız.  Peki, insanları nasıl ikna edebilirsiniz? Hiç duşundunuz mu?

Kesin olarak belirli bir tutumu ifade ettiğinizde, bu tutum sertleşir. Bunun tersi de doğrudur: Belirsizliği ifade etmek tavrı yumuşatır.

Dönüşüm Teorisi

Bir gruptaki azınlık, çoğunlukta bulunanları etkilemede orantısız bir etkiye sahip olabilir. Tipik olarak, çoğunlukta en duyarlı olanlar, kolay olduğu için ya da başka bir alternatif olmadığını düşünenlerdir. Tutarlı, kendine güvenen azınlık sesleri en etkilidir.

Bilgi Manipülasyon Teorisi

Bu teori, ikna edici bir kişiyi kasıtlı olarak dört konuşma kuralından birini çiğnemeyi iter. Bunlar şöyledir:

Miktar: Bilgiler eksiksiz ve dolu.

Kalite: Bilgi doğru ve doğrudur.

İlişki: Bilgi, sohbetle ilgilidir.

Biçim: Bilgi, anlaşılması kolay bir şekilde ifade edilir ve sözlü olmayan eylemler ifadenin tonunu destekler

Hazırlama

Kısa vadeli düşünceleri ve eylemleri nasıl algıladığınızı etkileyen uyaranlardan etkilenebilirsiniz.

Karşılıklılık Normu

Ortak bir sosyal norm olan karşılıklılık, başkaları tarafından yapılan iyiliklere karşılık verme yükümlülüğümüzü içerir.

İnsanları Nasıl İkna Edebilirsiniz?
İnsanları Nasıl İkna Edebilirsiniz?

Kıtlık İlkesi

Yetersiz olanı istiyorsun. Yeterince hızlı davranmayarak sahip olabileceğiniz pişmanlığı tahmin ettiğinizde bu arzu artar.

Uyuyan Etkisi

Güvenilirliği düşük kaynaklardan gelen mesajlar dışında, ikna edici mesajlar zaman içinde ikna kabiliyetinde azalma eğilimindedir. Düşük ikna ile başlayan mesajlar, zihnimiz kaynakla materyal arasındaki ilişkiyi yavaşça çözdükçe ikna kazanıyor, yani muhtemelen kalitesiz bir araba satıcısı ve hangi arabanın en iyisi olduğuna dair tavsiyesi gibi.

Sosyal Etki

Etkileyici ile ilişkimizi nasıl algıladığımıza bağlı olarak başkalarından güçlü bir şekilde etkileniriz. Örneğin, referanslar ve tavsiyeler yetkili kaynaklardan, büyük markalardan veya meslektaşlardan geliyorsa, web kopyasındaki sosyal kanıt ikna edicidir.

İnsanları Kendi Düşünce Tarzınıza Getirin

Bir tartışmadan en iyi şekilde yararlanmanın tek yolu ondan kaçınmaktır. Diğer kişinin görüşlerine saygı gösterin. Asla “yanılıyorsun” demeyin. Eğer yanılıyorsanız, çabuk ve kesin bir şekilde itiraf edin. Dostane bir şekilde başlayın. Karşınızdaki kişinin hemen “evet” demesini sağlayın. Diğer kişinin fikrin kendisine ait olduğunu hissetmesine izin verin. Olayları diğer kişinin bakış açısından dürüstçe görmeye çalışın, onun fikirlerine ve arzularına sempati duyun

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0
    0
    Sepet
    Sepete Eğitim EkleyinEğitimlere Geri Dön