Tarihin En İsabetli 5 Yönetim Kararı

Tarihin En İsabetli 5 Yönetim Kararı : İş dünyasında liderler her yıl binlerce karar alır ve bazen tek bir kararın güçlü ve geniş kapsamlı bir etkisi olabilir. Verne Harnish, Tüm Zamanların En Büyük İş Kararları kitabında, Zappos, Intel, Tata, Toyota ve diğerleri gibi şirketlere büyük başarı getiren bu “kara kuğu” kararlarını araştırmıştı.
General Electric
Jack Welch’in Crotonville’de birinci sınıf bir eğitim merkezini tamamen finanse etme kararı, “GE Yolu”nu uygulayan yüzlerce büyük liderin gelişmesine yol açtı.
Samsung
Dünyanın dört bir yanına en iyi yetenekleri gönderen bir izin programı başlatma kararları, Samsung’un küresel bir marka olarak başarısının ardındaki sır olmaya devam ediyor.
Wal-Mart
Sam Walton’ın Cumartesi sabahı tüm çalışanların katıldığı toplantılar düzenleme kararı, hızlı bilgi ve karar alma kültürünün doğmasına yol açtı ve bu da dünyanın en büyük şirketlerinden birini yarattı.
Apple
Yönetim kurulunun Steve Jobs’u on yıl önce işten çıkardıktan sonra geri getirme kararı, şaşırtıcı ürün inovasyonuna ve dünyanın en değerli şirketlerinden birinin kurulmasına yol açtı.

Ford
Henry Ford’un işçilerinin ücretlerini ikiye katlama kararı, ihtiyaç duyduğu yeteneği çekmesini sağladı ve ürettikleri ürünleri karşılayabilecek bir işçi sınıfının sigortalanmasına yardımcı oldu.
Bazı şeyler o anda iyi bir fikir gibi görünebilir, ancak geçmişe bakmak harika bir şeydir. Bir iş sahibi olmak tamamen karar vermekle ilgilidir. İş hayatında her zaman mükemmel olmayı bekleyemezsiniz. Bazı kararlarınız harika olacak ama bazıları değil.
İşte bu noktayı göstermek için şimdiye kadar verilmiş en kötü iş kararıyla ilgili bir örnek verelim. Eminiz ki kötü yönetime ve karara bu örneğimiz tam oturacak.
Motorola’yı Erteleme
Motorola eskiden cep telefonu işinde liderdi; Ancak, akıllı telefonlarının sürümünü çıkarmak için biraz fazla beklediler ve iPhone’nin bugün bir numara olmasına izin verdiler.
Olması gerektiği gibi müşteri deneyimlerine odaklanmak yerine telefonun estetik görünümüne odaklandılar. Sonuç olarak, şirketin hisseleri Ekim 2006 ile Mart 2009 arasında %90 oranında düştü. Bu, 4.3 milyar doların üzerinde şirket zararına denk geldi! Ocak 2011 itibariyle, sektördeki seksen yıldan fazla bir süre sonra iş feshedildi. “Hello Moto”, “Hoşçakal Moto” olmuştu.