Girişimcilik

Stres ve Girişimcilik: Nasıl Başa Çıkılır

Şirket kurmaya karar vermek kendinizi ‘‘mücadeleye’’ yazdırmak için yapılmış bilinçli bir seçimdir. Mücadele, her girişimcinin bir girişim yönetirken yaşadığı iyi ve kötü günlerde karşılaştığı şeydir. Eğlenceli ve güçlendirici olduğu gibi aynı zamanda hayatınızı sömürür. Eğer şanslıysanız yaptığınız şeylere değer.

Bir SaaS pazarlama yazılımı olan Uberflip’i kurma ve yürütme tecrübem elbette bana özeldir ancak pek çok girişimci gibi ‘‘mücadeleler’’ ve onlarla birlikte gelen stresle savaşmaya devam ediyorum. Ve stres – hayatın tüm girişimciler için gerçeği – eğer etkili bir şekilde başa çıkılmazsa sağlığa zararlı olabilir.

Girişimcilerin stresten kaçmak için hiçbir yolu olmadığından onunla birlikte yaşamayı  öğrenmek ve onu yönetmek hayatta kalmak için önemlidir –  öteki türlü hem siz hem girişiminiz zarar görürsünüz.

Aşağıda hem bedenen hem de aklen sağlıklı kalarak stresi yönetme tüyolarını bulabilirsiniz.

1. Hiçbir zaman ücretsiz çalışmayın.

Siz bundan daha fazlası  edersiniz ve bu ölçeklenebilir değildir. Hiçbir şey sıfır gelire sahip olmaktan daha stresli değildir. Küçük bir şey olsa bile size var olmanız için bir şeyler kazandıran bir şirket kurduğunuzu bilmek iç huzuru verecektir.

2. Kendinize zaman ayırın.

Tüm o küçük görevler ve her gün vermek zorunda kaldığımız kararlar yavaşça psikolojik kaynaklarımızı tüketir. Yani her gün – ne kadar meşgul olursanız olun – ofisi en azından 30 dakikalık bir mola için terk edin. Bu kahve almak için olabilir, öğlen yemeği yemek için olabilir veya sadece etrafta bir yürüyüş yapmak için olabilir. Konsantrasyonu sağlamak ve gün boyu enerji seviyelerini korumak için kanıtlanmış bir yöntemdir.

3. Tatillere gidin

Eğer ofisi bırakıp bir haftalığına bir yerlere gittiğinizde şirket dağılıyorsa asla ölçeklenemeyeceksiniz demektir. Neticede gerektiği zaman dinlenebilmeniz için işi devredecek mükemmel insanlar bulmalısınız. Şirketiniz büyüdükçe işe güvendiğiniz insanları alın ki siz gittiğinizde günlük operasyonları devam ettirebilsinler.

4. Her gece sekiz saate yakın uyuyun

Yeterli uyku sağlıklı  bir yaşam için önemli bir gerekliliktir ve diğer şeylerin yanında kalbinize, kilonuza ve aklınıza faydalı olabilir. İdeal olarak yedi veya dokuz saati hedefleyebilirsiniz. Bundan daha azının hafıza ve dikkat süresi gibi basit bilişsel işlevlerde sağlığa zararlı  etkilere sebep olduğu kanıtlanmıştır. Yeterli uyku uyumak aynı  zamanda uyanıkken öğrendiğiniz yeteneklerinizde ‘pratik yapmanızı’ sağlar (konsolidasyon adı verilen bir süreç ile).

5. Spor yapmaya dikkat edin

Spor yaptığınızda vücudunuz endorfin adı verilen kimyasallar salgılar. Bu endorfinler beyin üzerindeki, vücutta pozitif duyguları tetikleyen reseptörler ile etkileşime geçer. Herkes sporun vücut için önemli olduğunu bilse de en büyük bahane vakit bulamamaktır.

Gerçekte ise spor salonlarında saatlerinizi harcamak zorunda değilsiniz. Kısa süren, yoğun ve aralıklı  yapılan egzersizlerin uzun süren egzersizler kadar (hatta daha fazla) faydaya sahip olduğuna dair deliller artıyor. Seven isimli, kalbinizi pompalamaya başlatacak 7 dakikalık egzersizler yapmanıza yardımcı  olan bir programı kullanmayı seviyorum. Ve evet, aktif olmak geceleri 8 saat uyumanıza da yardımcı olacak.

6. Devredin, devredin, devredin

Girişimciler her şeyi kendileri yapabileceklerine inanmaya meyillidirler ve en büyük zorluklardan bir tanesi de salıvermektir. Yoldan çekilerek kendinizi günlük görevleri yönetmekten kurtarabilir ve en küçük detaylardan ziyade büyük resme odaklanabilirsiniz.

Bunun önemli bir kısmı  takımızla aranızdaki iletişimin sürekli devam ettiğine emin olmaktır. Uberflip’te Pazartesi günleri ayakta yaptığımız toplantılar sayesinde ben ve takımım işin doğru alanlarına odaklanabiliyoruz. Bu da bize ne yapılacaksa önceliklendirmek ve devretmek konusunda yardımcı oluyor.

Bu makale  Yoav Schwartz’ın  tarihinde entrepreneur.com’da yayınlanan yazısından çevrilmiştir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0
    0
    Sepet
    Sepete Eğitim EkleyinEğitimlere Geri Dön