Başarı

Renkler Performansı Nasıl Etkiler?

Renkler : 1666’da İngiliz bilim adamı Sir Isaac Newton, saf beyaz ışığın bir prizmadan geçtiğinde görünür tüm renklere ayrıldığını keşfetti. Newton ayrıca her rengin tek bir dalga boyundan oluştuğunu ve başka renklere ayrılamayacağını da buldu.

Daha ileri deneyler, ışığın başka renkleri oluşturmak için birleştirilebileceğini gösterdi. Örneğin, sarı ışıkla karıştırılan kırmızı ışık turuncu bir renk oluşturur. Bazı renkler karıştırıldığında birbirini yok eder ve beyaz bir ışıkla sonuçlanır.

Renkle ilgili duygularınız kişiseldir ve kendi deneyim veya kültürünüzden kaynaklanır. Örneğin beyaz renk birçok Batı ülkesinde saflığı ve masumiyeti temsil etmek için kullanılırken, birçok Doğu ülkesinde yas sembolü olarak görülmektedir.

Rengin Psikolojik Etkileri

Renk neden hayatımızda bu kadar güçlü bir güçtür? Vücudumuz ve zihnimiz üzerinde ne gibi etkileri olabilir? Renkler algıları biraz öznel olsa da, evrensel anlam taşıyan bazı renk efektleri vardır.

Renkler Performansı Nasıl Etkiler?
Renkler Performansı Nasıl Etkiler?

Terapi Olarak Renk Psikolojisi

Mısırlılar ve Çinliler de dahil olmak üzere birçok eski kültür, renk terapisini veya iyileşmek için renklerin kullanımını uyguladı. Kromoterapi bazen ışık tedavisi veya renk bilimi olarak adlandırılır.

Koloroloji bugün hala bütünsel veya alternatif bir tedavi olarak kullanılmaktadır. 2 Bu tedavisinde:

Kırmızı, vücudu ve zihni canlandırmak ve dolaşımı artırmak için kullanılır.

Sarı isimli sinirleri uyarmak ve vücudu arındırmak için düşündük.

Portakal, akciğerleri iyileştirmek ve enerji seviyelerini yükseltmek için kullanılır.

Mavinin hastalıkları yatıştırdığına ve ağrıyı tedavi ettiğine inanılıyor.

İndigo tonlarının cilt problemlerini hafiflettiği düşünülmektedir.

Renkler Psikolojisi Üzerine Modern Araştırmalar

Çoğu psikolog, renk terapisine şüpheyle bakar ve rengin varsayılan etkilerinin genellikle aşırı derecede abartıldığına dikkat çeker. Renklerin de farklı kültürlerde farklı anlamları vardır.

Araştırmalar, birçok durumda rengin ruh halini değiştiren etkilerinin yalnızca geçici olabileceğini göstermiştir. Mavi bir oda başlangıçta sakinlik hissine neden olabilir, ancak etkisi kısa bir süre sonra dağılır.

Mavi renkli sokak lambaları, anekdot niteliğindeki kanıtlara göre suçun azalmasına yol açabilir.

Kırmızı, insanların daha hızlı ve güçlü tepki vermelerine neden oluyor.

Siyah üniformaların ceza alma olasılığı daha yüksektir. Ek olarak, spor takımlarının tarihsel verilerini ve ne giydiklerini inceleyen bir araştırmaya göre, öğrencilerin siyah forma giyen bir oyuncuyla olumsuz nitelikleri ilişkilendirme olasılığı daha yüksekti.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
0
    0
    Sepet
    Sepete Eğitim EkleyinEğitimlere Geri Dön