Başarı & Motivasyon

Para Kraldır – Belki de değildir?

Para kraldır diyoruz, çünkü u zamana kadar hep başkaları için çalıştınız, ancak artık kendi işinizi yapıp kendi başarınızı ön plâna çıkarmayı düşünüyorsunuz? Hatta biraz daha mantıklı bir şekilde yaklaştığımızda tüm işi siz yapıyorsunuz parayı kazanan patronunuz.

Gelişen teknoloji, alternatif iş olanakları insanların kendi işinin patronu olma cazibesini ön plâna çıkarıyor. Piyasadaki bu yükseliş bazı var olan firmaların büyümesine imkân sağlarken bazılarının da geri plânda kalmasına imkan tanıyor.

Rakip şirketlerde başarıyı sağlayan kim?

Bazıları kurdukları işte başarı sağlayabilmek için çalışanların akıllarını çelme ihtimallerini düşünüyor olabilir, ancak başka bir şirketteki başarılı olan elemanı almış olmak menfaat olarak değerlendirilebilir. Yani başka bir firmadaki başarılı elemanı kendi şirketinize almış olmanız gizli bir tehlike anlamına da gelecektir. Yani rakibin en iyi elemanlarını alarak işini baltalamak ve geçici başarılı bir sonuç beklemek kültürün bir çalışanın başarısındaki muazzam katkısını görmezden gelmek demektir.

  1. Kendi kültürünüzü oluşturun.

Hiçbir kültür kopyalanamaz sadece geliştirilebilir. Yani farklı bir şirketin kültürünü ve çalışma şeklini kopyalamış olmanız sizi buyutmeyeceği gibi olduğunuz yerde saymanıza da neden olacaktır. Önemli olan sizin kültürü ve çalışma şeklini kopyalamanız değil onu alarak daha fazla gelişmenizdir.

Para Kraldır – Belki de değildir?
Para Kraldır – Belki de değildir?
  1. Kültürü bir işe alma etkeni olarak düşünün.

Çalışanlar her zaman çevrelerine ve çalıştıkları şirketin kültürüne olan tepkileri ile başarılarına katkı sağlar.  İşverenin, gerçekten istedikleri bir aday çalışanı değerlendirirken kültürü göz önünde bulundurmaları gerekir.

  1. Kültür gelişiminde ehemmiyetli olun.

Şirketinizi kurarken mutlaka ne iş yapağınızı, kiminle yapağınızı ve nasıl başarı elde etmek istediğinizi düşünmelisiniz. Yani hiçbir zaman işini şansa bırakılacak veya olağan bir şekilde meydana gelmesi umulacak bir şey değildir.

İş hayatındaki kültür gelişimi, ailedeki kültür gelişimine benzemektedir. İşinizin ne olmasını ve neyi temsil etmesi gerektiğine karar verin. Kültür gelişiminde amacınız olsun böylece kültür, işinizdeki faaliyetleri yönlendirmenizde ve çalışanlarınız konusunda yardımcı olacaktır.

Kral para bir şirketin can damarıdır ve çok önemlidir. Kral para olmadan başladığınız işte başarı sağlayabilmeniz olası değildir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0
    0
    Sepet
    Sepete Eğitim EkleyinEğitimlere Geri Dön