Girişimcilik

Girişimcilik Başarısını Sürdürmek İçin Zamandan Bağımsız 6 Strateji

Günümüzün sürekli değişen iş dünyası ikliminde, bir girişimci kolaylıkla ezilebilir. Ancak şirketinizin hedeflerine odaklı kalmak hayati önem taşır. Hali hazırda sağlam bir stratejisi olsa da her girişimci başarıya giden yolu açmak için şu altı şeyi yapmalıdır:

1. Rekabeti araştırın

Bir girişimci olarak kimlerin rakibiniz olduğunu bilmek zorundasınız. Aynı zamanda onun sunduğu rakip ürün veya servisi de anlamalısınız. Bu bilgi ürün veya servisinizin öne çıkması için onu daha iyi pazarlamanıza, hatta belki de rakibinizin zayıflığını avantaja çevirmenize yardımcı olacaktır.

2. İşler ne kadar iyi olursa olsun tutumlu olun

Özetlemek gerekirse, mümkün olduğunca ucuz bir şekilde hayatta kalın. Girişimciler çıkabilecek herhangi bir zorlukla baş edebilmek için para konusunda mümkün olduğunca tutucu olmalıdır. Birkaç aylık maliyet miktarınca parayı bankada tutmak çoğu gizli felaketi atlatmanızda size yardımcı olacaktır.

3. Yeni ürün ve servisler araştırın

Ufukta görünen ve şirketinizin operasyonlarını geliştirebilecek ürün ve servisleri anlayın. Ev ödevinizi yapın. Teknolojinin sunduğu tüm imkanlardan faydalanıyor musunuz? Zamanınızı daha verimli bir şekilde yönetmenize yardımcı olacak bir uygulama veya daha önemli projelere zaman oluşturmak için sıradan işleri sonraya atmanıza olanak sağlayan bir servis var mı?

4. Başlangıçta büyük pazarlara girmeyin

İlk zamanlarda büyük pazarlara girmekten kaçının. “Çin’in sadece yüzde 1’ini alabilsek” şeklinde düşünmek bir hataya dönüşebilir. Niş pazarlama eğer aklınızda şu üç şeyi tutarsanız inanılmaz derecede uygun maliyetli olabilir:

* Yeni ve etkili bir şey sunarak pazarın özel ihtiyaçlarını karşılayın.

* Pazarın dilinden konuşun ve bam telini anlayın.

* Kullandığınız dil bir pazarlama kampanyasının en küçük alanında bile niş ile senkron olmalıdır, mesela şirketin sloganı gibi.

5. Müşteri geri bildirimini dinleyin ve uyarlayın.

Satışçılar ABC olarak kısaltılan”always be closing” (her zaman bitirici olun) atasözünü bilirler. Girişimcilerin de bir kısaltması vardır: “Always be adapting” (her zaman uyum sağlayıcı olun) veya ABA.

Ancak girişimciler işlerini sadece müşteri geri bildirimini dinleyerek geliştirebilirler. Sadece bir müşterinin ürününüzü beğenmemesi çok bir şey ifade etmeyebilir ama bu fazla kişi için geçerliyse ve o kişiler başka bir özellik istiyorlarsa dinleyin ve uyum sağlamaya hazır olun.

İster pazarlama planınızı uyarlıyor olun, ister ürününüzü basitleştiriyor, ister yeni trendlere cevap veriyor; müşteri geri bildirimine dikkat edin. Kulaklarınız açık olsun.

6. Değişime cevap verin. 

İş hayatında değişim kaçınılmazdır ve ona uyum sağlayabilecek olanlar esnek ve çok yönlüdür. Bir girişimci değişimi kabul etmeye ve şirket operasyonlarını ona göre adapte etmeye hazır olmalıdır. Esnek olun. Eğer ürün veya servisinizde bir değişim kaçınılmazsa geride kalan olmayın. En baştan bulunduğunuz yerin varacağınız yer ile aynı olmayabileceğini fark edin.

Uyum yeteneği eksikliği müşteri ve gelir kaybına, hatta batmaya bile sebep olabilir. Bir girişimci olarak dünyanın hızla geliştiğini anlayın. Henüz bir sene önce kurulan bir şirket bile bugün dünyayı değiştirebilir.

Evet dünya geleneksel olarak Bill Gates veya Oprah Winfrey gibi büyük oyunculara saygı duyabilir. Yine de oyunda herkese yer var. Gelişen pazarlardaki girişimcilik canlandırıcı bir küresel ekonominin geri dönüşünde büyük bir faktör olabilir. Neden o değişimin bir parçası olmayasınız?

Bu makale  Timothy Sykes’ın entrepreneur.com’da yayınlanan yazısından çevrilmiştir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0
    0
    Sepet
    Sepete Eğitim EkleyinEğitimlere Geri Dön