Motivasyon

Çocuklardan Öğrenebileceğimiz 4 Motivasyonel Hayat Dersi

Çoğumuz, kişisel ya da profesyonel hedeflerimizi başarma yolunda motivasyona ihtiyaç duyduğumuz zaman daha yaşlı insanları ya da bunu daha önce başarmış olan insanları örnek alırız.

Eğer birisini rol modeli olarak görmek istiyorsanız bu tam da yapmanız gereken şeydir. Ancak, konu motivasyonel hayat dersi olunca birçok insan bunun burunlarının dibinde olduğunu fark edemez. Tek yapmanız gereken biraz aşağı bakmak.

Çocuklar çok büyük bir motivasyon kaynağı olabilirler ve her yetişkinin faydalanabileceği dersler verebilirler. Bunun nedeni, çocukların genellikle temiz bir düşünce yapılarının olması ve tecrübelerinden ya da çevrelerinden herhangi bir etkenin etkisi altında olmamalarıdır.

Zamanda geriye gidip çocukken sahip olduğumuz dünya görüşüne yeniden sahip olabilmemizin bir yolu yok fakat çocuklardan öğrenebileceğimiz bazı önemli hayat dersleri var. Tek yapmamız gereken biraz zaman ayırıp dünyaya onların bakış açısıyla bakmak.

Aşağıda çocuklardan öğrenebileceğimiz 4 hayat dersini bulabilirsiniz:

Araştırmayı asla bırakma
Araştırmaktan, sorular sormaktan ve etrafınızdaki dünyaya olan merakınızdan vazgeçtiğiniz andan itibaren kendinizi ve önünüze çıkabilecek fırsatları sınırlamış olursunuz. Çocukların “Kuşlar neden uçar?” ya da “Bebekler nereden gelir?” gibi soruların cevaplarını öğrenmek için sürekli sorular sorabilmek gibi esrarengiz bir yetenekleri var. Bu sorular sorma ve sonuna kadar öğrenme zihniyeti sadece daha fazlasını öğrenmenize değil aynı zamanda önünüze daha önce farkında bile olmadığınız fırsatlar ve yollar çıkmasına yardımcı olur.

“Bütün çocuklar sanatçı olarak doğar. Problem büyüdüğünde de sanatçı olarak kalabilmesidir.” –Pablo Picasso

Hata Yapmaktan Korkmuyorlar
Bir çocuğun bir şeyi hayatında ilk defa yapmaya çalışmasını gözlemlerseniz, bu konuda ne kadar korkusuz olduğunu fark edersiniz. Mesela yüzlerce kez ayakkabılarını bağlamaya çalışırlar ve bunu başaramasalar bile denemekten asla vazgeçmezler. Bir seferde 50 kere düşseler bile tekrar ayağa kalkmaya çalışırlar. Düşmek onları yıldırmaz. Bunun nedeni çocuklar, bizim tersimize, yaptıkları hatalar yüzünden toplumdan baskı görmezler. Ufak bir aksiliğin onları hayal kırıklığına uğratmasına izin vermezler. Biz de hatalarımızı bu şekilde görebilseydik birçoğumuz şu an çok daha başarılı olurdu.

Cesur olun
Küçük çocukların ne kadar cesur olabileceklerini görmek insanı her zaman şaşırtır. Daha yüzmeyi öğrenmeden derin sulara atlarlar ya da doğru dürüst yürümeyi öğrenemeden bir yerlere tırmanmaya çalışırlar. Çocuklar her zaman tehlikeli durumlarda korkusuzca davranıyorlar. Bu davranışlar her ebeveyne ufak çaplı bir kalp krizi geçirme potansiyeline sahip olsa da burada cesaret hakkında öğrenmemiz gereken önemli bir ders var. Bilinmeyenden korkmamalısınız. Bir şeyden sadece onun nasıl biteceğini bilmediğiniz için korkmamalısınız. Hedeflerinizin peşinden giderken cesur olun. Cesur olamıyorsanız bile öyleymiş gibi davranın ki hata yaptığınız zaman yola devam edebilecek iradeniz olsun.

“Cesaret asla demode olmaz.” – Pablo Picasso

Büyük hayaller kurmaktan korkmazlar
Büyük hayaller kurmak büyük bir şeyler başarmanın ilk adımıdır. Ancak, yetişkinlerin çoğu başkalarının onlar hakkında düşündüklerinden ya da başaramamaktan korktukları için büyük düşünemezler. Çocukların bu tarz çekingenlikleri yoktur. Çocuklar büyük düşünmekten asla korkmazlar. Bir çocuğa “Büyüyünce ne olacaksın?” diye sorduğunuz en son zamanı hatırlayın. Aldığınız cevaplar büyük ihtimalle “prenses”, “astronot”, “ilk kadın devlet başkanı” ya da “beysbol oyuncusu” gibi şeyler olacaktır. Bunlar bizim için çok büyük şeyler gibi görünebilir fakat çocuklar için tamamen gerçekçidir. Büyük hayaller kurmaktan korkmayın. Neyin imkansız olduğunu denemeden bilemezsiniz.

Bu makale addicted2success.com’da Erik Wilson tarafından yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0
    0
    Sepet
    Sepete Eğitim EkleyinEğitimlere Geri Dön